Läget för havsmiljön i Hanöbukten är allvarligt, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten som har i uppdrag att samla kunskap om läget och föreslå insatser för att hjälpa miljön.
Men innan Hanöbuktens tillstånd blev en myndighetsfråga på hög nivå uppmärksammade kustnära fiskare att det var allt glesare i hommorna och näten, att en stor del av fisken var sårskadade och de upptäckte brunt och illaluktande vatten. I går kunde den som ville delge sina iakttagelser igen, under ordnade former i en hearing på hotell Åhusstrand.
– Myndigheternas miljöövervakning har inte fångat upp signalerna om de akuta förändringarna i Hanöbukten tillräckligt starkt. Därför vill vi gärna höra mer om observationerna från allmänheten och fiskare och andra som har varit i området och vi vill veta vad de har sett, var och när, säger Mats Svensson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, som höll i hearingen.
Nästan försvunnit
Ett 80-tal personer kom, varav en stor del var yrkes- och fritidsfiskare. En av dem var ålfiskaren Hånsa Olofsson från Yngsjö.
– Ett par fiskarter som förr var väldigt vanliga har nästan helt försvunnit, som skrubban. På en 15-årsperiod är det väl ett bortfall på 90 procent. Sen torsken, den kunde vi fiska hyfsat av till för tio år sen, men den har också försvunnit med 90 procent, säger han.
En av de värre upptäckterna gjorde han i samband med en storm 2010.
– Vi kom inte ut på sex–sju dagar på grund av hårt väder. Annars är vi ute var och varannan dag. När vi kom ut hittade vi 50 stendöda ålar i en homma närmast land. De var helt kritvita om skinnet, det var som om skinnet var bortfrätt på dem. Det har jag aldrig sett tidigare. I hommorna längre ut var ålen fin och såg ut att må jättebra.
Mats Svensson tycker att det kom in många intressanta synpunkter.
– Många oroar sig över att fisken flyttar längre ut i Hanöbukten och hade iakttagelser om att ett antal arter har minskat rejält närmast land, som skrubba, torsk, simpa, sill, öring och lax. Man får inte ens upp de kvoter man har och de fiskar man får upp är väldigt små, det kan vara torskar på sex, sju, åtta hekto. Det är som att fiska upp utsädet.
– Det var också flera observationer om att musselbankar och blåstångsbälten har försvunnit och man har sett algblomningar som vi inte haft på 20–30 år.
Underlaget från hearingen kommer att sammanställas och tas med i den rapport som myndigheten sammanställer senare i höst.
http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1845408/Flera-fiskarter-minskar-kraftigt.html