
Området kommer att byggas ut med så kallad LTA-teknik, där en pumpenhet inklusive el/styrskåp placeras inne på fastigheten.
Planerad entreprenadstart för Yngsjö Havsbad är hösten 2013. Ett informationsmöte är planerat till försommaren 2013.
Tidsplan
• Upphandling – juni 2013
• Val, entreprenör – aug/sept 2013
• Entreprenadstart – okt 2013
• Klart – maj/juni 2014
• Debitering – c:a juli 2014
Anslutningsavgift (enl. dagens taxa)
För 800 m² tomt, c:a:
Vatten & spill: 95 000 kr
Endast vatten: 63 000 kr
Endast spill: 82 000 kr
För 2200 m² tomt, c:a:
Vatten & spill: 121 000 kr
Endast vatten: 66 000 kr
Endast spill: 106 000 kr
+ VVS- och elframdragning på egen tomt
Brukningsavgifter (enl. dagens taxa)
Fast avgift: 1.524 kr/år
Lägenhetsavgift: 351 kr/år
Dricksvatten: 4.44 kr/m³
Spillvatten: 9.19 kr/m³
Mer info här.
- Spillvatten är det som i dagligt tal benämns avloppsvatten, det vill säga vatten som har använts i hushållet.
- Dagvatten är regn- och smältvatten från hårdgjorda ytor på fastigheten, som hustak, plattsättning och asfalterad yta.
- Dränvatten är dräneringsvatten från dräneringsrör som är nedgrävda runt huset för att leda bort vatten från husgrunden.
Måste gemensamt vatten och avlopp byggas ut?
Kommunen har skyldighet enligt vattentjänstlagen att ordna vattenförsörjning och avlopp genom en allmän va-anläggning om det behövs med hänsyn till skyddet av människors hälsa eller till miljön och om det är befintlig eller planerad bebyggelse i lite större sammanhang. Med ”större sammanhang” menas mer än 20-30 fastigheter. Detta är en lagstiftning som gällt åtminstone sedan 1950-talet för att få acceptabla sanitära förhållanden i all tätbebyggelse utom de allra minsta. Under senare år har även hänsynen till miljön blivit lika viktig. Kommunens bedömning är att för de aktuella områdena utmed kusten är det en uppenbar skyldighet att bygga ut vatten och avlopp, särskilt om utökade byggrätter ska tillåtas. Länsstyrelsen kan tvinga en kommun att ordna en va-anläggning om inte kommunen uppfyller sina skyldigheter att ordna vattenförsörjning och avlopp. Enskilda kan klaga hos länsstyrelsen eller statens va-nämnd om man anser att kommunen inte uppfyller dessa skyldigheter.
Måste jag koppla in mig till det kommunala avloppsnätet?
I och med att kommunfullmäktige har beslutat att ett nytt verksamhetsområde ska bildas, så ska alla aktuella fastigheter inom området betala för anslutning. C4 Teknik kan däremot inte tvinga någon till att rent fysiskt koppla sitt avlopp till det kommunala nätet. Det är i så fall miljö- och hälsoskyddsnämnden som kan avgöra om den egna avloppsanläggningen är otillräcklig och kan kräva en fysisk anslutning till kommunens nät. I normalfallet anses en kommunal anslutning vara klart bättre än en egen avloppsrening.
Jag har redan kommunalt vatten och avlopp till min fastighet, skall jag bli ansluten igen?
Nej, bara de som ännu ej är anslutna skall ingå i projektet.
Ska jag som arrenderar en fastighet betala anläggningsavgiften?
Ja. Den som arrenderar anses vara den som har nyttan av en va-anläggning och ska därför också ska betala anläggningsavgiften. Om arrendatorn säljer huset följer rätten att vara ansluten till va-anläggningen över till den nya arrendatorn. Skulle däremot arrendet upphöra, upphör också rätten att vara ansluten till va-nätet. Vill markägaren bygga ett hus på fastigheten får markägaren ansöka om vatten och avlopp och betala gällande anläggningsavgifter.
Jag har nyligen anlagt en ny avloppsanläggning, vad händer med den?
Kommunen kommer att ersätta anläggningar som är mindre än 10 år gamla. Avdrag på värdet görs med 10% per år.
Hur länge får jag använda min befintliga trekammarbrunn?
I nuläget uppfyller inte trekammarbrunnar Naturvårdsverkets krav på rening i kustområde. På grund av att kommunalt VA nu kommer att dras in längs kusten så prioriterar inte Miljö- och hälsoskyddskontoret i sin kontroll av enskilda avloppsanläggningar befintliga trekammarbrunnar i de nya beslutade verksamhetsområdena.
Jag har egen brunn med bra vatten, måste jag ansluta till kommunalt vatten?
Under vissa förutsättningar kan man bli avgiftsbefriad från anläggningsavgiften för kommunalt dricksvatten. Kontakta C4 Teknik för mer information om vad som krävs och hur man går tillväga.
När ska anslutningen ske?
Utbyggnaden kommer att ske i etapper:
- Kaptenens väg 2009-2010
- Östra Sand och Östra Äspet 2010-2012
- Södra Äspet 2012-2013
- Yngsjö havsbad 2013-2014
- Yngsjö strand 2014-2015
En utredning har gjorts som visar vilka fastigheter som behöver ingå i LTA-systemet. Det är de som ligger lågt eller där terrängen gör det svårt att lägga ledningarna tillräckligt djupt. Vår bedömning är att LTA-pumpar är lämpligast för en stor andel av fastigheterna.
Vem kommer att utföra det praktiska arbetet med utbyggnaden?
Det blir den entreprenör vars anbud antas av kommunen efter upphandling för respektive område.
Hur vet man att det blir billigast anbud som antas?
Upphandlingen sker enligt lagen om offentlig upphandling. Det anbud som är billigast och uppfyller kraven antas. När upphandlingen är klar kan de offentliga handlingarna granskas av den som önskar.
Var och när kan jag få mer information om just mitt område?
Inför utbyggnaden av varje område kommer berörda fastighetsägare att kallas till ett informationsmöte. En webbsida kommer också att finnas för varje område.
Kan jag överklaga kommunfullmäktiges beslut?
Enligt kommunallagen har varje kommunmedlem rätt att överklaga kommunfullmäktiges beslut. Detta ska ske skriftligt till Länsrätten inom tre veckor från den dag beslutet tillkännagavs på kommunens anslagstavla. Man kan få beslutets laglighet prövad, d v s om man tror att det inte överensstämmer med gällande lagstiftning. Däremot kan beslutets lämplighet inte prövas. Om man anser att själva taxan är orimlig eller felaktig kan detta beslut överklagas av den som berörs till Statens va-nämnd.
Jag har ett fritidshus, vad händer om nästa generation vill göra om det till permanentboende?
Fyll i ansökningsblanketten som läget är just nu. Om man vill göra om huset till permanentboende är det inga problem, systemet är dimensionerat för permanentboende med i genomsnitt fyra personer per fastighet.
När ändrades kraven på de enskilda anläggningarna?
Naturvårdsverket beslutade om allmänna råd om små avloppsanordningar (NFS 2006:7) i juni 2006. Dessa allmänna råd avser tillämpningen av vissa bestämmelser i miljöbalken och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd på avloppsanordningar för behandling av hushållsspillvatten från enstaka hushåll och från gemensamhetsanläggningar dimensionerade för upp till 25 personekvivalenter.
Vad betyder överföringsledning?
Det är en matarledning som är till för ett specifikt verksamhetsområde. Den går från området till närmaste befintliga stora matarledning.
Hur kommer vägarna att återställas?
De återställs i befintligt skick. Om det blir en skarv mellan gammal och ny asfalt så förstärks skarven i en trappstegsform för att erhålla en starkare bindning.
Områdena är ursprungligen till för sommarboende. Med kommunalt va och utökade byggrätter så kommer det om 40-50 år inte finnas något sommarboende kvar. Är det det politikerna vill?
Det finns ingen strävan efter att göra om områdena till permanentboende, utan det handlar om att kunna erbjuda möjligheten till det för de som önskar. Utökade byggrätter och kommunalt va är en anpassning till utvecklingen som sker. Redan idag är ca 20% permanentboende. Kustplanen är ett politiskt beslut som har varit ute på remiss sommaren 2007 med möten i Åhus, Furuboda och Maglehem. I planförfarandet har alla haft möjlighet att yttra sig. Tanken är att området förhoppningsvis skall ha kvar sin särart med t. ex. uppvuxna tallar.
Kommer det att byggas ut fler toaletter längs kusten, i samband med detta?
Kultur- och fritidsförvaltningen bygger ut med 1-2 toaletter/år längs hela kusten.
Vem ansvarar för driften av LTA-systemet?
Fastighetsägaren kommer att få en drift- och skötselmanual i samband med övertagandet. Vid driftstörning kommer kommunen att åtgärda fel/ byta pump. Den typ av pump som valts går på 3-faser, vilket medför en mycket driftsäker pumpstation. Elkostnaden för pumpen ligger normalt under 100 kr/år.
Klarar LTA-pumpen översvämningar?
Ja, det är en dränkbar pump som klarar översvämningar.
Jag använder min stuga bara under sommarsäsongen samt vissa helger, hur påverkar det anläggningen?
Om anläggningen inte skall användas under en lång period är det bra att spola rent i pumpsumpen, samt att pumpa ut vattnet i sumpen.
Får jag använda min befintliga brunn till bevattning och liknande?
Ja.
Får jag släppa ut vatten som kommer från egen brunn till det kommunala spillvattennätet?
Nej, det är inte tillåtet, då den uppmätta mängden vatten in i huset är basen även för betalningen av avloppsvattenmängden.
Påverkas anläggningen om det blir strömavbrott?
Pumpen stannar men avloppet kan användas vid strömavbrott. Pumpen startar av sig själv när strömmen kommer tillbaka, ingen åtgärd bör behövas. Det finns ett par dygns reservvolym i pumpstationen.
Kommer dricksvatten i kranen vid strömavbrott?
Ja, eftersom det är tryck i ledningarna, dock bör man tänka på att inte använda för mycket vatten då inte alla tryckstegringsstationer har reservkraft och de längst ut på nätet i så fall kan drabbas.
VA-planen skall bli ett verktyg för att uppnå en väl genomtänkt utbyggnad av vatten och avlopp - för att skydda känsliga vattendrag, sjöar och vattendrag.
www.kristianstad.se