
Det är således insatserna för att minska föroreningarna i ån som möjliggjort malens återkomst, men genom Kristianstads vattenrikes insats har malen återetablering påskyndats. Tack vare den utförda provfiskeundersökningen kan vi nu konstatera att malbeståndet i Helgeån redan är väl etablerat och har en stark populationsstruktur med flera årsklasser.
Detta talar för att malfångster i Helgeån kommer att bli vanligt förekommande vid fiske efter andra arter framöver. Detta är inget hot mot malen, men det är viktigt att alla fiskare hanterar malen skonsamt så att den inte skadas vid
återutsättningen. Provfisket gav även en positiv indikation på att, de omfattande ålutsättningarna som skett i området, ger ett bra resultat.
Ålen är liksom malen fredad i ån och förhoppningsvis kan insatserna som gjorts för dessa arter medföra att de kommer att finnas kvar i Helgåns fiskfauna även i framtiden.
Malen var tidigare även allmänt förekommande i hela Helgeåns sträckning men kraftiga utsläpp från industrier under 60-talet och utbyggnad av vattenkraften slog förmodligen ut malen i Helgeåns nedre delar. Biosfärkontoret, Kristianstads Vattenrike planterade 1999 ut 12 stycken könsmogna malar och under årens lopp har flera rapporter inkommit från yrkesfiskare och sportfiskare om fångade malar.
Biosfärkontoret, Kristianstads Vattenrike bestämde sig för att undersöka om det förekommer någon reproduktion av mal i Vattenriket. Genom att använda samma provtagningsmetodik (parryssjor) som man använder i övriga mallokaler i Sverige provfiskade vi 12 olika lokaler i Nedre Helgeån, från Torsebro i norr till Yngsjö i söder.Provfisket får betecknas som lyckat och sammanlagt fångades 78 malar under 300 hundra ryssjenätter, dvs. 0.26 malar per ryssja.
Nästan samtliga fångade malar var årsyngel, ettåriga, tvååriga och treåriga malar. Detta tyder på att malen fortplantar sig i de nedre delarna av Helge å och att malen har lyckats etablera ett bestånd i området. Glädjande nog är tätheterna av mal i nedre Helgeån i paritet med tätheterna i de övre delarna av Helge å.
Sammanlagt fångades 17 olika fiskarter där de dominerande arterna var björkna, ål, abborre och mal. Av mer ovanliga arter fångades sandkrypare, karp, färna och flodnejonöga.Dessutom fick vi fyra signalkräftor i ryssjorna och på några ställen fångades levande exemplar av tjockskalig målarmussla.
Källa: http://www.vattenriket.kristianstad.se/litteratur/pdf/2012_05_Malprovfiske.pdf